Procesdiagrammen - Data360_Govern - Nieuwste

2024
2014

Een procesdiagram modelleert de bedrijfsprocessen van uw organisatie met de bijbehorende associaties voor data governance, waardoor u eenvoudig uw gegevens kunt analyseren en gebieden kunt identificeren die u verder kunt verbeteren. U kunt een procesdiagram maken waarin de stroom van assets wordt weergegeven en het proces wordt weergegeven van een beginpunt, via een aantal stappen, naar een eindpunt, bijvoorbeeld het proces van het introduceren van een nieuw product.

Als u de pagina Diagrammen wilt openen, gaat u naar de detailpagina van een asset en klikt u op het tabblad Diagrammen. De optie Procesdiagram is beschikbaar voor een asset als de asset relaties bevat die zijn gekoppeld via een functioneel predicaattype 'Diagram' en u gemachtigd bent om de asset te bewerken.

De gebruikersinterface voor het procesdiagram bevat het volgende in de modus Bewerken:

Menubalk

Opslaan - Sla wijzigingen op in uw procesdiagram. Voordat u opslaat, moet u alle knooppunten op het canvas hebben geconfigureerd en moeten deze zijn verbonden.

Verwijderen - Selecteer een item op het canvas om dit te verwijderen. U kunt de werkbalkknop, de toets Delete of de toets Backspace gebruiken.

U kunt meerdere items selecteren om tegelijk te verwijderen door te klikken en te slepen om een vak te tekenen rond de items die u wilt selecteren.

Itemrelaties - Relaties voor het geselecteerde item weergeven en bewerken. De knop is uitgeschakeld totdat er een item is geselecteerd.

U kunt relaties ook bekijken door te klikken op het blauwe getal op een knooppunt op het canvas. Dit getal geeft het aantal relaties op de asset aan.

Het menu Meer acties - Exporteren naar Excel - Exporteer het diagram en de assetinformatie naar Microsoft Excel. De export omvat het volgende:
  • Gegevens voor de asset waarop het diagram bestaat.
  • Een lijst met alle knooppunten in het diagram met velddetails en asset-UID's.
  • Een blad voor elk diagramassettype dat in het diagram staat, inclusief velddefinitiegegevens.
  • Een blad voor alle relatietypen die in het diagram zijn opgenomen.
  • Een PNG-afbeelding van het diagram.
  • Diagram vervangen - Vervang het bestaande diagram door een procesdiagram van een asset van hetzelfde type.
    Opmerking: De optie Diagram vervangen is alleen beschikbaar als u toegang hebt tot assets van hetzelfde type die een bestaand procesdiagram hebben. Als de asset nog geen diagram bevat, is Importeren de enige optie die beschikbaar is.

Diagramweergave of Lijstweergave - Selecteer Diagramweergave of Lijstweergave om de weergave van het diagram te wijzigen:

• In Diagramweergave wordt een visueel canvas met stroomobjecten weergegeven.
  • In de Lijstweergave wordt een lijst weergegeven van alle items in het diagram, standaard geordend volgens Stap nr. en vervolgens op Naam. U kunt de zoekbalk boven het raster gebruiken om naar een specifiek item te zoeken.

Hoewel items niet kunnen worden toegevoegd of verplaatst in de Lijstweergave, zijn het paneel Eigenschappen en de werkbalkknoppen beschikbaar in beide weergaven, zodat u vanuit beide weergaven wijzigingen kunt aanbrengen en opslaan.

Als u een item in één weergave selecteert, wordt het item nog steeds geselecteerd als u van weergave verandert.

De knop Informatiepaneel - Klik om het Informatiepaneel weer te geven of te verbergen.

Panelen

Het paneel Knooppunten - Het linkerpaneel bevat de diagramassettypen die u kunt gebruiken om uw procesdiagram te maken. Diagramassets zijn verdeeld in drie categorieën:

• Gebeurtenissen: een gebeurtenis wordt vertegenwoordigd door een cirkel en is iets wat 'gebeurt' tijdens de loop van een bedrijfsproces. Deze gebeurtenissen beïnvloeden de stroom van het proces en hebben meestal een oorzaak (trigger) of een impact (resultaat) Elk procesdiagram moet minimaal één begingebeurtenis en minimaal één eindgebeurtenis bevatten.
  • Activiteiten: een activiteit wordt vertegenwoordigd door een rechthoek met afgeronde hoeken en is een generieke term voor de werkzaamheden die het bedrijf uitvoert. De typen activiteiten die u mogelijk wilt maken, zijn taken en subprocessen.
  • Gateways: een gateway wordt aangeduid door een ruitvorm en wordt gebruikt om de divergentie en convergentie van verbindingen te regelen. Het bepaalt traditionele beslissingen, maar ook het vertakken, samenvoegen en koppelen van paden.

Als u een beheerder bent, kunt u diagramassettypen maken of beheren op de pagina Configuratie > Diagramassets.

Canvas - Het canvas is het gebied op het scherm dat het procesdiagram weergeeft. Sleep diagramassetitems van het paneel Knooppunten aan de linkerkant naar het canvas om uw procesdiagram te maken. Sleep vervolgens om verbindingen tussen knooppunten op het canvas te maken.

Tip: Om te voorkomen dat connectorlabels elkaar overlappen en om te voorkomen dat verbindingslijnen dynamisch worden bijgewerkt terwijl u items op het canvas selecteert en verplaatst, kiest u bij het tekenen van een verbindingslijn een specifieke poort op elk item.

U kunt items op het canvas hernoemen terwijl u uw diagram maakt. Wanneer u een governancerol hebt geselecteerd, wordt deze ook weergegeven op het canvas binnen het knooppunt. U kunt connectorlabels toevoegen aan de verbindingslijnen in uw diagram. Connectorlabels zijn korte tekstbeschrijvingen die u kunt gebruiken om uw diagram verder te illustreren. Als u een beheerder bent, kunt u connectorlabels bekijken en beheren op de pagina Configuratie > Diagramassets.

Als u meerdere items wilt selecteren, klikt en sleept u om naar een vak te tekenen rond de items die u wilt selecteren. U kunt dan alle geselecteerde items tegelijkertijd verplaatsen of alle geselecteerde items tegelijk verwijderen.

Om in of uit te zoomen op het canvas, drukt en houdt u de toets Ctrl ingedrukt en rolt u het muiswiel vooruit of achteruit.

Informatiepaneel - In het rechterpaneel worden de velden weergegeven die voor het geselecteerde item zijn geconfigureerd. Vanaf hier kunt u bijvoorbeeld de governancerol selecteren of wijzigen en andere eigenschappen bewerken die op het assettype bestaan.

Zoom - Gebruik de knoppen Inzoomen en Uitzoomen om uw weergave van het diagram aan te passen. U kunt ook op de canvasachtergrond klikken en deze slepen om uw weergave te pannen.

Een procesdiagram importeren of vervangen

• Als er nog geen procesdiagram voor de asset bestaat, wordt rechts van de knop Bewerken een knop Importeren weergegeven. Hiermee kunt u een diagram importeren van een andere asset van hetzelfde type. Zie Een procesdiagram importeren.
  • Als een asset al een procesdiagram heeft, bevat het menu Meer acties de optie Diagram vervangen. Hiermee kunt u het bestaande diagram vervangen door een diagram van een asset van hetzelfde type. Zie Een procesdiagram vervangen.
Opmerking: Als het diagram dat wordt gekopieerd relaties bevat waarbij de kardinaliteit aangeeft dat er slechts één relatie van dat type kan bestaan tussen het diagramassettype (onderwerp) en het objectassettype, worden relaties van dit type niet gekopieerd.

Een procesdiagram importeren

1. Klik op de knop Importeren.
    Opmerking: De optie Importeren is alleen beschikbaar als u toegang hebt tot assets van hetzelfde type die een bestaand procesdiagram hebben.
  2. Selecteer in het dialoogvenster Diagram importeren de asset waaruit u het diagram wilt importeren. U kunt alleen kiezen uit assets van hetzelfde type waartoe u toegang hebt en die een processchema hebben.
  3. Klik op Importeren.

Een procesdiagram vervangen

1. Klik op de menuknop Meer acties en selecteer vervolgens Diagram vervangen.
    Opmerking: De optie Diagram vervangen is alleen beschikbaar als u toegang hebt tot assets van hetzelfde type die een bestaand procesdiagram hebben.
  2. Selecteer in het dialoogvenster Diagram vervangen de asset het diagram bevat dat u wilt importeren.
  3. Selecteer Het huidige diagram vervangen.
  4. Klik op Vervangen.
    Let op!:
    Het vervangen van een diagram kan niet ongedaan gemaakt worden.