Zelfstudie - Een procesdiagram maken - Data360_Govern - Nieuwste

Help Data360 Govern

Product type
Software
Portfolio
Verify
Product family
Data360
Product
Data360 Govern
Precisely Data Integriteit Suite > Govern
Version
Nieuwste
Language
Nederlands
Product name
Data360 Govern
Title
Help Data360 Govern
Copyright
2024
First publish date
2014

Een procesdiagram modelleert de bedrijfsprocessen van uw organisatie met de bijbehorende associaties voor data governance.

In de tabel hieronder vindt u een overzicht van de stappen die vereist zijn om een nieuw procesdiagram voor te bereiden en te maken. U moet eerst uw omgeving voorbereiden door stap 1 tot en met 3 uit te voeren. Houd er rekening mee dat deze stappen slechts één keer per omgeving hoeven te worden uitgevoerd. Nadat de initiële configuratie is voltooid, wordt in stap 4 beschreven hoe u een nieuw procesdiagram maakt:

Stap Beschrijving
Stap 1 - Maak een referentielijst van governanceregel Maak een referentielijst met de waarden die u wilt gebruiken voor de governancerollen in uw diagrammen. De 'governancerol' definieert de rol of gebruiker die verantwoordelijk is voor een taak in een procesdiagram.
Stap 2 - Stel diagramassettypen vast

Maak diagramassettypen die u beschikbaar wilt maken voor het maken van procesdiagrammen. 'Diagramassets' vertegenwoordigen de processen die u in een procesdiagram wilt visualiseren. Alleen beheerders kunnen deze stap uitvoeren.

Stap 3 - Maak diagrampredicaten en definieer relaties

Gebruik de functionele predicaattypen 'Diagram' en 'Diagrammen gebruiken' om de relaties te maken die de basis vormen van uw procesdiagram. Met het predicaattype 'Diagram' kunt u relaties definiëren die bepalen welke diagramassets beschikbaar zijn voor gebruik in procesdiagrammen. Met het predicaattype Diagramgebruik kunt u diagramassettypen koppelen aan andere assettypen. Alleen beheerders kunnen deze stap uitvoeren.

Stap 4 - Maak het procesdiagram Maak het procesdiagram.

Stap 1 - Maak een referentielijst van governanceregel

De governancerol definieert de rol of gebruiker die verantwoordelijk is voor een taak in een procesdiagram. U moet een referentielijst maken met de waarden die u wilt gebruiken voor het veld Governancerol. Dit zijn de waarden die een gebruiker kan selecteren bij het maken van een procesdiagram.

1. Selecteer Referentielijsten in het navigatiescherm.
  2. Klik op de knop Toevoegen in de rechterbovenhoek van het paneel Referentielijsten.
  3. Voer een naam in voor de nieuwe referentielijst, bijvoorbeeld 'Governancerol'.
  4. Voer optioneel een Beschrijving in en klik vervolgens op Opslaan
  5. Om ervoor te zorgen dat uw referentielijst is geselecteerd, klikt u op de knop Toevoegen in het paneel Items.
  6. Voer voor elk nieuw item een naam in het veld Code in en selecteer een Kleur.

Deze kleur wordt gebruikt om de geselecteerde governancerol in procesdiagrammen weer te geven. Het volgende diagram laat bijvoorbeeld zien waar de governancerollen en kleuren van het Engineering, Finance en Master Data Team worden gebruikt:

Procesdiagramkleuren

Stap 2 - Stel diagramassettypen vast

Diagramassets vertegenwoordigen de processen die u wilt visualiseren in procesdiagrammen, waarbij de stroom van assets wordt weergegeven met de reis van een beginpunt, via een aantal stappen, naar een eindpunt.

1. Ga naar de pagina Configuratie > diagramassets om een lijst te bekijken van bestaande diagramassettypen.

Bestaande diagramassettypen worden aan de linkerkant weergegeven, met details voor het geselecteerde item aan de rechterkant.

2. Als er geen bestaande diagramassettypen zijn, moet u eerst instellingen van governancerollen definiëren.

Als u al instellingen voor governancerollen hebt gedefinieerd, gaat u naar Een nieuw diagramassettype maken.

Instellingen governancerol definiëren

1. Selecteer het tabblad Governancerollen.
  2. Ga naar het menu Referentielijst van governanceregel en selecteer de referentielijst met de geldige waarden voor het veld 'Governancerol' en klik vervolgens op Opslaan.
Opmerking: Als u de Referentielijst van governanceregel wijzigt, wordt de geselecteerde lijst gebruikt voor alle nieuwe diagramassettypen. Bestaande diagramassettypen worden niet gewijzigd.

Een nieuw diagramassettype maken

1. Ga naar Configuratie > Diagramassets.
  2. Klik op de knop Toevoegen om een nieuw diagramassettype te maken.

Het dialoogvenster Assettype toevoegen wordt weergegeven.

3. Voer in het veld Naam een naam in voor het assettype. Dit is de naam die wordt weergegeven in het paneel Procesdiagramknooppunten.
  4. Selecteer een Stroomobjecttype. Dit is de categorie van het diagramassettype die ook de vorm aangeeft van het knooppunt dat wordt weergegeven in het paneel Knooppunten van het procesdiagram. Kies uit:
    • Activiteit: een activiteit wordt vertegenwoordigd door een rechthoek met afgeronde hoeken en is een generieke term voor de werkzaamheden die het bedrijf uitvoert. De typen activiteiten die u mogelijk wilt maken, zijn taken en subprocessen.
    • Gebeurtenis: een gebeurtenis wordt vertegenwoordigd door een cirkel en is iets wat 'gebeurt' tijdens de loop van een bedrijfsproces. Deze gebeurtenissen beïnvloeden de stroom van het proces en hebben meestal een oorzaak (trigger) of een impact (resultaat) Elk procesdiagram moet minimaal één begingebeurtenis en minimaal één eindgebeurtenis bevatten.
    • Gateway: een gateway wordt aangeduid door een ruitvorm en wordt gebruikt om de divergentie en convergentie van verbindingen te regelen. Het bepaalt traditionele beslissingen, maar ook het vertakken, samenvoegen en koppelen van paden.
  5. Voer optioneel een Beschrijving in. De tekst die u hier invoert, wordt weergegeven wanneer u de muisaanwijzer op het item plaatst in het paneel Procesdiagramknooppunten.
  6. Selecteer een pictogram om het geselecteerde diagramassettype binnen diagrammen weer te geven. Het pictogram wordt weergegeven in de vorm van het stroomobjecttype.

Neem bijvoorbeeld een diagramassettype met de naam 'Gegevensinvoertaak' met een beschrijving van 'Een gegevensinvoertaak geeft de activiteit weer van informatie die wordt gevuld in een bedrijfstoepassing' en een pictogram met een pijl naar rechts. Dit wordt als volgt weergegeven in het paneel Procesdiagramknooppunten:

Paneel Procesdiagramknooppunten

7. Klik nadat u alle vereiste velden hebt ingevuld op Assettype toevoegen.
  8. Selecteer het assettype dat u zojuist hebt gemaakt.
  9. Klik op het tabblad Velden op Toevoegen om velden voor het assettype te definiëren.

Alle diagramassettypen hebben drie standaardvelden Naam, Stap nr. en Governancerol.

10. Optioneel kunt u ook connectorlabels maken. Connectorlabels zijn tekstbeschrijvingen die u kunt toevoegen aan de verbindingslijnen in uw procesdiagram. Raadpleeg Connectorlabels voor meer informatie.

Stap 3 - Maak diagrampredicaten en definieer relaties

Gebruik de volgende functionele predicaattypen om de relaties te maken die de basis vormen van uw procesdiagram.

• Diagram
  • Diagramgebruik

Diagram

Gebruik dit predicaattype om te bepalen welke diagramassets beschikbaar moeten worden gemaakt voor gebruik in procesdiagrammen. Bij het configureren van relatietypen moet het onderwerp van de relatie een van de volgende assettypen zijn:

• Bedrijfsasset
  • Technische asset
  • Model
  • Beleid
  • Regel

Het object van de relatie moet een assettype Diagram zijn. Alle assets van het type Diagram die objecten zijn in een relatie die het functionele type van predicaat Diagram gebruikt, kunnen worden geselecteerd in het paneel Procesdiagrammen. Bijvoorbeeld:

1. U hebt een bedrijfsassettype met de naam 'Processdiagram'.
  2. U maakt een diagrampredicaat met de naam 'diagram bevat/opgenomen in diagram'.
  3. U verwijst het assettype 'Procesdiagram' naar alle diagramassettypen die u wilt weergeven in het procesdiagram met het predicaat 'diagram bevat/opgenomen in diagram'. In elk geval is het diagramassettype het object van de relatie. Diagramassetrelaties

Wanneer u nieuwe predicaten maakt, wordt de volgende tekst aanbevolen; u kunt echter elke andere tekst gebruiken die aan uw wensen voldoet:

Functioneel type predicaat Naam Omkeren
Diagram diagram bevat opgenomen in diagram
Opmerking: U kunt diagramassets niet relateren via het tabblad Verwante assets op de pagina met assetsdetails. Gebruik de werkbalkknop op de pagina Diagrammen.

Diagramgebruik

Hiermee kunt u diagramassettypen koppelen aan andere assettypen. Bij het configureren van relatietypen moet het onderwerp van de relatie een van het assettypen Diagram zijn: Het object van de relatie moet een van de volgende assettypen zijn:

• Bedrijfsasset
  • Technische asset
  • Model
  • Beleid
  • Regel

Bijvoorbeeld:

1. U hebt een diagramassettype genaamd 'Taak A' en een bedrijfsassettype genaamd 'Enterprise-bedrijfstermen'.
  2. U maakt het predicaat Diagramgebruik genaamd 'gebruikt/wordt gebruikt in'.
  3. U relateert het assettype 'Enterprise-bedrijfstermen' aan het diagramassettype 'Taak A' met het predicaat 'gebruikt/wordt gebruikt in', waarbij 'Taak A' het onderwerp is van de relatie en 'Enterprise-bedrijfstermen' het object is: Taak A gebruikt/wordt gebruikt in Enterprise-bedrijfstermen
  4. Wanneer u uw procesdiagram hebt gemaakt, kunt u individuele assets relateren op de pagina Diagrammen.

Wanneer u nieuwe predicaten maakt, wordt de volgende tekst aanbevolen; u kunt echter elke andere tekst gebruiken die aan uw wensen voldoet:

Functioneel type predicaat Naam Omkeren
Diagramgebruik gebruikt wordt gebruikt in
Opmerking: U kunt diagramassets niet relateren via het tabblad Verwante assets op de pagina met assetsdetails. Gebruik de werkbalkknop op de pagina Diagrammen.

Zie Predicaten vaststellen en Relatietypen vaststellen voor meer informatie over predicaten en relaties.

Stap 4 - Maak het procesdiagram

Tip: Zie Procesdiagrammen voor een overzicht van de gebruikersinterface.
  1. Ga naar de asset waarop u het procesdiagram wilt maken en klik op het tabblad Diagrammen.
  2. Als dit nog niet is geselecteerd, selecteert u Procesdiagram.
    Opmerking: De optie Procesdiagram is beschikbaar voor een asset als de asset relaties bevat die zijn gekoppeld via een functioneel predicaattype 'Diagram' en u gemachtigd bent om de asset te bewerken.
  3. Klik op Bewerken om uw procesdiagram te maken.
  4. Sleep items van het paneel Knooppunten aan de linkerkant van het scherm naar het canvas in het midden van het scherm.
  5. Selecteer het knooppunt en klik op de knop Informatie om alle velden te configureren die zijn gedefinieerd voor het geselecteerde diagramassettype.

De kleur van een knooppunt op het canvas komt overeen met de referentielijst van governanceregel die u hebt geselecteerd. Als er geen kleur is toegewezen aan het referentielijstitem, wordt de standaardkleur gebruikt.

Tip: U kunt een knooppunt rechtstreeks op het canvas hernoemen of u kunt het knooppunt hernoemen vanuit het paneel Eigenschappen. Alle namen moeten uniek zijn binnen elk procesdiagram.
  6. Sleep om verbindingen tussen knooppunten op het canvas te maken. U kunt de muisaanwijzer op een knooppunt plaatsen om de poorten te bekijken van waaruit u een verbinding kunt slepen. In het volgende voorbeeld zijn verbindingslijnen getekend vanaf de bovenste en onderste poorten:

Tip: Om te voorkomen dat connectorlabels elkaar overlappen en om te voorkomen dat verbindingslijnen dynamisch worden bijgewerkt terwijl u items op het canvas selecteert en verplaatst, kiest u bij het tekenen van een verbindingslijn een specifieke poort op elk item.
  7. Als u een connectorlabel wilt toevoegen, selecteert u de connector waaraan u het label wilt toevoegen en klikt u op de knop Informatie. Typ de naam van het label dat u wilt toevoegen. Terwijl u typt, wordt er een lijst met overeenkomende labels weergegeven. U kunt een bestaand label selecteren of typen om een nieuw label toe te voegen.
    Opmerking: U moet een unieke naam invoeren. De maximale lengte voor labels is veertig tekens.

Als u een beheerder bent en connectorlabels wilt bekijken of beheren, raadpleegt u Diagramassettypen.

8. Sla uw wijzigingen op. Voordat u opslaat, moet u alle knooppunten op het canvas hebben geconfigureerd en moeten deze zijn verbonden.
  9. Wanneer u uw procesdiagram hebt gemaakt, klikt u op Designer afsluiten.